Influencia del campo magnético en el crecimiento de semillas de Phaseolus vulgaris. Distrito de Valera 2021
DOI:
https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v3i1.75Keywords:
Magnetic field, pinto bean, germination, plant developmentAbstract
The objective of this research was to determine the influence of the magnetic field on the growth of Phaseolus vulgaris seeds (pinto beans), in the district of Valera 2021. The methodology was carried out through a bifactorial arrangement experiment (intensity x time), with factor A being Magnetic Field Intensity (0 mT, 20mT, 50 mT) and factor B: time (5 h and permanent). For the execution of the experiment, agricultural soil moistened with 50 ml of distilled water was used, placing 3 pinto bean seeds in each container, which was then covered with a layer of agricultural soil and moistened with 10 ml of distilled water, and 24 hours later it was placed on the north side of the magnets, being evaluated 15 days after the experiment was set up. The compliance with the assumptions of normality and homogeneity of the data was verified. Subsequently, an analysis of variance (ANOVA) was conducted and the means were compared using the Tukey test. The Minitab 2019 statistical program was used to analyze the data. The results obtained indicate significant differences for both root growth and stem length for treatments with a value of 50 mT and an exposure time of 5h, while for the number of shoots and number of leaves there were no significant differences. Finally, it is concluded that magnetic fields influence the different variables involved in the development and growth of the seedlings.
Downloads
References
Aranzazu, J. (2019). Análisis del efecto del tratamiento magnético sobre la actividad enzimática en semillas de maíz (Zea mays L.). Medellín Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/75611
Araujo, S. D. S., Paparella, S., Dondi, D., Bentivoglio, A., Carbonera, D., & Balestrazzi, A. (2016). Physical methods for seed invigoration: advantages and challenges in seed technology. Frontiers in Plant Science, 7, 646. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.00646
Baghel, L., Kataria, S., & Guruprasad, K. N. (2016). Static magnetic field treatment of seeds improves carbon and nitrogen metabolism under salinity stress in soybean. Bioelectromagnetics, 37(7), 455–470. https://doi.org/10.1002/bem.21988
Barreto Carbajal, J. S. (2021). Influencia de las fases de la luna en la infestación de insectos plaga y rendimiento del frijol Phaseolus vulgaris L. variedad Canario, Pachachaca Abancay.
Braga, R. A., Azevedo, R. L. D., Guimarães, R. M., & Reis, L. V. (2020). Magnetic field in coffee seed germination. Ciência e Agrotecnologia, 44. http://dx.doi.org/10.1590/1413-705420204400392
Cakmak, T., Dumlupinar, R. y Erdal, S. (2010). Aceleración de la germinación y crecimiento temprano de plántulas de trigo y frijol cultivadas bajo diversas condiciones osmóticas y de campo magnético. Bioelectromagnetismo: Revista de la Sociedad de Bioelectromagnetismo, Sociedad de Regulación Física en Biología y Medicina, Asociación Europea de Bioelectromagnetismo, 31 (2), 120-129. https://doi.org/10.1002/bem.20537
Carbonell, M. V., Flórez, M., Martínez, E., & Álvarez, J. (2017). Aportaciones sobre el campo magnético: historia e influencia en sistemas biológicos. Intropica, 12(2). https://doi.org/10.21676/23897864.2282
Elías-Vigaud, Y., Rodríguez-Fernández, P., Fung-Boix, Y., Isaac-Aleman, E., Ferrer-Dubois, A., & Asanza-Kindelán, G. (2020). Producción de pepino (Cucumis sativus l.) en casa de cultivo semiprotegido bajo riego con agua magnetizada. Ciencia en su PC, 1, 75-86.: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181363107006
Gutiérrez, A. M., Torres, C., & Díaz, J. E. (1969). Incidencia de campos magnéticos en la germinación, crecimiento y fl ora microbiana en plántulas de Brachiaria humidicola, Panicum maximum y Zea maiz.
Revista de Ciencias, 18(1), 9. https://doi.org/10.25100/rc.v18i1.466INEI. (2018). III Censo De Comunidades Nativas 2017: Resultados definitivos. Inei, 1, 1–1311.
Iqbal, M., Haq, Z. ul, Jamil, Y., & Nisar, J. (2016). Pre-sowing seed magnetic field treatment influence on germination, seedling growth and enzymatic activities of melon ( Cucumis melo L.). Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 6, 176–183. http://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2016.04.001
Jin, Y., Guo, W., Hu, X., Liu, M., Xu, X., Hu, F., & Huang, J. (2019). Static magnetic field regulates Arabidopsis root growth via auxin signaling. Scientific reports, 9(1), 1-14.| https://doi.org/10.1038/s41598-019-50970-y
Kangue, A. F., & Fabre, T. B. (2020). Evaluación de los parámetros fisiológicos y físicos de semillas de cuatro variedades locales de frijol común(phaseolus vulgaris l.). Ojeando la Agenda, (64), 4.
Lasso-Rivas, N. (2019). Efectos positivos del campo magnético en plantas cultivadas. Intropica, 14(2), 160-170. http://dx.doi.org/10.21676/23897864.3066
Milla, J. M. C., Baldera, N. S., & Horna, D. A. (2019). Efecto del campo magnético de imanes orientados según el campo terrestre en la germinación y crecimiento de la plántula de Lycopersicon esculentum Mili,“tomate”, Chachapoyas 2015. Revista Científica UNTRM: Ciencias Naturales e Ingeniería, 1(2), 45-49. DOI: http://dx.doi.org/10.25127/ucni.v3i2.318
Martinez, E., Florez, M., & Carbonell, M. V. (2017). Stimulatory effect of the magnetic treatment on the germination of cereal seeds. International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology, 2(1), 375-381. http://dx.doi.org/10.22161/ijeab/2.1.47
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO], Legumbres. Pequeñas semillas, grandes soluciones. FAO. https://www.fao.org/3/ca2597es/CA2597ES.pdf
Salehi Arjmand, H. y Sharafi, S. (2015). Efecto del campo magnético en la germinación de semillas y el crecimiento temprano de Calendula officinalis L. Revista de plantas ornamentales, 5 (2), 91-96.
Sarraf, M., Kataria, S., Taimourya, H., Santos, L. O., Menegatti, R. D., Jain, M., Ihtisham, M., et al. (2020). Magnetic Field (MF)Applications in Plants: An Overview. Plants, 9(9), 1139. https://doi.org/10.3390/plants9091139
Sonco Quisbert, K. (2020). Efecto de magnetización en la germinación de semillas de acelga (Beta vulgaris) en el Centro Experimental de Cota Cota (Doctoral dissertation).
Torres, A. D. S., León, E. P., & Fernández, R. C. (1999). Efecto del tratamiento magnético de semillas de tomate (Lycopersicon esculentum Mill) sobre la germinación y el crecimiento de las plántulas. Invest. Agr.: Prod. Prot. Veg, 14(3), 437-444.
Torres, J., Aranzazu-Osorio, J., & Restrepo-Parra, E. (2019). Favourable and unfavourable effect of homogeneous static magnetic field on germination of Zea mays L (maize) seeds. J Agric Sci, 11, 90. https://doi.org/10.5539/jas.v11n2p90
Ulgen, C., Yıldırım, A. B., & Turker, A. U. (2017). Effect of Magnetic Field Treatments on Seed Germination of Melissa officinalis L. International Journal of Secondary Metabolite, 4(3, Special Issue 1), 43-49. https://doi.org/10.21448/ijsm.356283
Zepeda-Bautista, R., Virgen-Vargas, J., Suazo-López, F., Domínguez-Pacheco, F. A., Rodríguez-Rebollar, H., & Hernández-Aguilar, C. (2019). Campo electromagnético en plántulas, rendimiento y calidad de maíz en condiciones de campo. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(3), 629–642. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i3.1561
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Dékamu Agropec Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
- Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho publicación con la obra, simultáneamente licenciada bajo una licencia de Creative Commons CC By que permite a otros compartir el trabajo, pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Los autores pueden celebrar acuerdos contractuales adicionales separados para la distribución no exclusiva de la versión publicada de la obra de la revista (por ejemplo, publicarla en un repositorio institucional o publicarla en un libro), pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y anima a los autores a publicar su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su sitio web) antes y durante el proceso de presentación, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como una mayor citación del trabajo publicado (https://web-archive.southampton.ac.uk/opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html)