Evaluation of the PCI method for coffee sustainability in the Peca district, Bagua Capital 2022

Authors

  • Nemesio Santamaría Baldera Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua, Perú
  • Fredy George Olivos Romero Universidad Señor de Sipán, Perú

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v4i1.143

Keywords:

Indicators, dimensions, PCI Method, coffee sustainability

Abstract

The economic sustainability of coffee producers in the Amazon Region has been at the center of the debate during the last years, this has always been the problem in the agricultural system; therefore, the objective of the research was to describe the importance of the PCI method for the sustainability of coffee in the district of La Peca, Bagua. The type of research is descriptive, basic and non-experimental design, in order to characterize the phenomenon, using the quantitative approach, with a population of 140 farmers, in which a non-probabilistic sampling was taken with a sample of 60 coffee growers, for the application of the questionnaire. The application of the PCI method generates a great contribution in the selection of indicators for the analysis of the sustainability of coffee production, obtaining 7 indicators of the social dimension, 8 indicators of the economic dimension and 7 indicators for the environmental dimension. The PCI method generates a great impact because it facilitates the analysis of a set of variables and attributes in the identification of a group of indicators used for the analysis of the sustainability of coffee production in the La Peca district.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amat y León, C. 2015. El Perú nuestro de cada día: Nueve ensayos para discutir y decidir. Segunda edición. Universidad Del Pacífico. Lima, pe. 206 p

Angelsen, R. (2017) Integration of small farmers into global value chains: Challenges and opportunities inside the current global demand. Tec Empresarial, 11(2), 7-16.

Augustin, J. (2019). Análisis de indicadores de sostenibilidad en tres sistemas de producción de café: convencional, orgánico y especial, en los municipios de Morocelí, Marcala y Santa Elena, en Honduras.

Carreño, N. E. F., & Baquero, Z. Y. V. (2018). Propuesta de indicadores para evaluar la sostenibilidad en agro ecosistemas agrícolaganaderos en la región del Sumapaz. Revista Pensamiento Udecino, 2(1).

Fernández-Cortés, Y., Sotto-Rodríguez, K. D., & Vargas-Marín, L. A. (2020). Impactos ambientales de la producción del café, y el aprovechamiento sustentable de los residuos generados. Producción+ Limpia, 15(1), 93-110. https://DOI: 10.22507/pml.v15n1a7.

Figueroa Lucero, O. A. (2016). Evaluación De La Sostenibilidad De Los Sistemas Producción De Café En Fincas-Hogar Del Sector San José, Municipio De Linares-Nariño¹. Tendencias, 17(2), 6.111-125.

Godoy Liere, C. E. (2017). Elaboración de principios, criterios e indicadores para el monitoreo y evaluación del desarrollo de sinergias entre adaptación y mitigación del cambio climático en territorios.

González, PY. 2016. Manejo funcional de un agroecosistema montañoso y su orientación prospectiva hacia la sostenibilidad. Rol de la Agrobiodiversidad. La Habana. Cuba: INCA, CUG, FAM

Kanter, D. R., Musumba, M., Wood, S. L., Palm, C., Antle, J., Balvanera, P., & Andelman, S. (2018). Evaluating agricultural trade-offs in the age of sustainable development. Agricultural Systems, 163, 73-88. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2016.09.010

Márquez, F. y Julca, A. (2015). Indicadores para evaluar la sustentabilidad en fincas cafetaleras en Quillabamba. Cusco. Perú. Saber y hacer, 2(1), 128-137.

Morales, M.Á.; Santiago, G.M.; Lozano, S.; Castañeda, E. y Pérez, M. I. (2019). Manejo agronómico e impacto social y económico en la producción de café en la Sierra Sur de Oaxaca-México. Rev. Observatorio de la economía Latinoamericana.17(3):1-20.https://www.eumed.net/rev/oel/2019/03/produccion-cafe-mexico.html.

Morán Morillo, J. C. (2018). Instrumento para la gestión y manejo del territorio con enfoque en la resiliencia socio-ecológica para la construcción de paz territorial en las microcuencas El Hatillo y Cebadero, municipio de Albán, Nariño, Colombia.

Monroy Arias, K. F., & Rendón Arcos, D. X. (2019). Análisis de sustentabilidad de socioecosistemas con cultivos de café (coffea arabica): estudio de caso en los Municipios de Rosas (Cauca) y Florencia (Caquetá).

Pérez, G. (2016) Investigación cualitativa, reto e interrogantes. Madrid: Edición la Muralla S.A

Salas Guisbert, M. D. (2017). Elaboración y validación participativa de indicadores proxy con enfoque de género para el desarrollo de ganadería sostenible en escuelas de campo de Choluteca, Honduras.

Saldaña Troncos, J. K. (2019). Costos de producción y su incidencia en la rentabilidad del cultivo de café en Aspacoc, Jaen-2018.

Sarandón, S. y Flores, C. (2009) Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: Una propuesta metodológica. Agroecología, 4, 19-28.

Serna, M. D. A., Moreno, S. R., Vásquez, L. F. O., & Cortes, J. A. Z. (2017). Indicadores de desempeño para empresas del sector logístico: Un enfoque desde el transporte de carga terrestre. Ingeniare. Revista chilena de ingeniería, 25(4), 707-720. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=77254022014

Tovar Segura, H.A (215). Aproximación a la identificación de los elementos de la estructura ecológica a escala local para entes territoriales en el municipio de Florencia (Caquetá)

Vallejo, C; Chacón, M; Cifuentes, M. 2016. Sinergias entre adaptación y mitigación del cambio climático (SAM) en los sectores agrícola y forestal: Concepto y propuesta de acción. Turrialba, Costa Rica, CATIE. 46 p

Zulaica, M. L., Molpeceres, M. C., Rouvier, S. M., Cendón, M. L., & Barral, M. P. (2022). Evaluación de la sustentabilidad de sistemas frutihortícolas con bases agroecológicas: exploraciones en el Sudeste Bonaerense, Argentina. Revista Geográfica de América Central, (69), 283-312.

Published

2023-06-28

How to Cite

Santamaría Baldera, N., & Olivos Romero, F. G. . (2023). Evaluation of the PCI method for coffee sustainability in the Peca district, Bagua Capital 2022. Dékamu Agropec Scientific Journal, 4(1), 80–89. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v4i1.143