Development of the reproductive phase of Lepidium meyenii ''maca'' in Costa conditions, Trujillo, Peru

Authors

  • Segundo Eloy Lopez Medina National university of Trujillo
  • Jose Mostacero Leon National university of Trujillo
  • Armando Efrain Gil Rivero National university of Trujillo
  • Angelica Lopez Zavaleta National university of Trujillo
  • Anthony J. De La Cruz Castillo National university of Trujillo
  • Luigi Villena Zapata Fabiola Salazar Leguía de Bagua National Intercultural University

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v2i1.45

Keywords:

cultivation, “maca”, coast, botanical seed

Abstract

Lepidium meyenii “maca”, is an Andean crop highly valued for its nutraceutical properties, as it has antioxidant action, in addition to improving fertility, memory, energy, as well as regulating glucose levels and blood pressure. Its cultivation is restricted to the highlands of Peru, having a biennial or annual behavior, depending on the altitude, the reproductive phase needing a period of around 5 months to culminate with seed production; Furthermore, its reproductive phenology in Costa is still unknown. Therefore, it was proposed as a research objective to determine the development of the Lepidium meyenii “maca” reproductive phase under coastal conditions. For this, hypocotyls were collected from the La Hermelinda Market, which were selected, disinfected and cultivated in a demonstration plot in the University City of the National University of Trujillo, where the data referring to the days of duration of the reproductive phase were recorded, covering: Emergence, flower bud formation, full flowering and fruiting. It is concluded that the reproductive phase of L. meyenii “maca” lasts 68 days in coastal conditions, facilitating the obtaining of botanical seed in a shorter time, which will contribute to the installation of seedlings at the coast level.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Segundo Eloy Lopez Medina, National university of Trujillo

Institute of Potato and Andean Crops. National university of Trujillo.

Jose Mostacero Leon, National university of Trujillo

Institute of Potato and Andean Crops. National university of Trujillo.

Armando Efrain Gil Rivero, National university of Trujillo

Institute of Potato and Andean Crops. National university of Trujillo.

Angelica Lopez Zavaleta, National university of Trujillo

Institute of Potato and Andean Crops. National university of Trujillo.

Anthony J. De La Cruz Castillo, National university of Trujillo

Institute of Potato and Andean Crops. National university of Trujillo.

Luigi Villena Zapata, Fabiola Salazar Leguía de Bagua National Intercultural University

Faculty of Natural and Applied Sciences. Fabiola Salazar Leguía de Bagua National Intercultural University.

References

Aliaga, R. (1999). Guía para el cultivo, aprovecha-miento y conservación de la maca: Lepidium meyeniiWalpers. Bogotá, Colombia: Conve-nio Andrés Bello (Eds.).

Araújo, J., Guerra, D., Araújo, J., Lopes, S., Balbinot, E. (2009). Propagación vegetativa de cedro australiano(ToonaciliataM.Roem)por miniestaquia. Revista Árvore33(2): 205-213. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-67622009000200002

Gonzales, G., Villaorduña, L., Gasco, M., Rubio, J., Gonzales, C. (2014). Maca (Lepidium meyeniiWalp), una revisión sobre sus propiedades biológicas.RevistaPeruanadeMedicina Experimental y Salud Pública31(1): 100-10.

Gutiérrez, W. (2007). Comportamiento agronómico del cultivo de la maca (Lepidium meyenii), con la aplicación de fertilizantes orgánicos foliares a diferentes densidades de siembra, en la provincia Ingavi - La Paz. Tesis Ingeniero Agrónomo.UniversidadMayordeSan Andrés, La Paz, Bolivia.

Hartman, H., Kester, D. (1995). Propagación de plan-tas. Principios prácticos.México: Continen-tal.

Mamani, S. (2010). Comportamiento productivo de tresecotiposdemaca(Lepidiummeyeniiwalp), a diferentes densidades de siembra en la localidad de Tablachaca Yaco provincia Loayza. Tesis Ingeniero Agrónomo. Universi-dad Mayor de San Andrés, La Paz, Bolivia.

Palomino, E. (1991). Producción de maca (Lepidium meyenii Walpers). Es un sistema andino mar-ginal. En aportes para el manejo ecológico de cultivos. Lima, Perú.

Rojas, S., García, J., Alarcón, M. (2004). Propagación asexual de plantas. Conceptos básicos y experiencias con especies amazónicas. Bogotá, Colombia: Produmedios.

Seminario, J. (ed.). (2004). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. Serie: Conservación y uso de la biodiversidad de raíces y tubérculos andinos: Una década de investigación para el desarrollo (1993-2003) No. 6. Universidad Nacional de Cajamarca, Centro Internacional de la Papa, Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación. Lima, Perú.

Sifuentes, G., León, S., Paucar, L. (2015). Estudio de la Maca (Lepidium meyenii Walp.), cultivo andino con propiedades terapéuticas. Scientia Agropecuaria 6 (2): 131-140.

Tello, J., Hernán, M., Calderón, A. (1991). La Maca (Lepidium meyenii Walp), Cultivo Alimenticio Potencial para las Zonas Alto Andinas. Libro resumen VII Congreso Internacional de Cultivo Andinos. La Paz – Bolivia. 8-17 pp.

Valqui, J. (2017). Desempeño germinativo de semillas de Lepidium meyenii walpers “maca”: la importancia de las accesiones, la temperatura y los promotores de germinación. Tesis Biólogo. Universidad Peruana Cayetano Heredia. Lima, Perú.

Published

2021-09-07

How to Cite

Lopez Medina, S. E., Mostacero Leon, J., Gil Rivero, A. E., Lopez Zavaleta, A., De La Cruz Castillo, A. J., & Villena Zapata, L. (2021). Development of the reproductive phase of Lepidium meyenii ’’maca’’ in Costa conditions, Trujillo, Peru. Dékamu Agropec Scientific Journal, 2(1), 9–14. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v2i1.45