Physicochemical and microbiological characteristics of beef offered in the Amazon region

Authors

  • Orlando Pinedo Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas
  • Olivares Olivares Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas
  • Diorman Rojas Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v1i2.36

Keywords:

quality, beef, Microbiology assessment, physicochemical assessment

Abstract

The objective of the research was to evaluate the physicochemical characteristics and microbiology of bovine meat offered in the Amazon region, for which 6 samples with 3 replications were collected in the benefit and 35 samples with 2 replications were commercialized. The description and evaluation of characteristics of each sample was carried out; determining that the meat complies with pH parameters established in NTP 201.055 (5.50 to 6.44), likewise it presents on average 75.53% humidity; 17.79% protein; 17,11% fat; and 5819.28 cal / g of energy; in the beneficiary, 66.67% of the provinces complied with the pH requirements, an average of 83.3% of humidity; 17.79% protein; 4.98% fat and an average of 5812.79 cal / g. The description and microbiological evaluation indicates the presence of enterobacteria in 100% of the samples, a maximum count of 1100 and 860 NMP / g for total and fecal coliforms, respectively; presence of Salmonella Spp in 62% and Shiguella Sp in 39%. Also, in the profit center, a maximum count of 1100 MPN / g for total and fecal coliforms, presence of Salmonella Spp (94%) and Shiguella Sp (28%). However, maximum counts of 65 × 104 CFU / g and 92 × 104 CFU / g were determined for each stage and comply with the standards.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badui, S. (2012). La ciencia de los alimentos en la práctica. (G. López Ballesteros, Ed.) Naucalpan de Juárez, Estado de México, México: Pearson Educación de México, S.A.

Ballesta, I. (2014). Evaluación de la calidad del queso costeño elaborado con diferentes tipos de cuajo (animal, microbiano) y la adición o no de cultivos lácticos (Lactococus lactis subsp. Lactis y Lactococcus lactis subps. cremoris). Cartagena, Colombia.

Bambang, A. N. (2017). On-package dual sensors label based on pH indicators for real-time monitoring of. Food Control, 1-21.

Braña, D., Ramírez, E., Rubio, M., Sánchez, A., Torrescano, G., Arenas, M. L.,... Ríos, F-G. (2011). Manual de análisis de calidad en muestras de carne. Obtenido de http://www:sagarpa.gob.mx/ganaderia/Documents/MANUALES%20INIFAP/3.%20Manual%20de%20An%C3%A1lisis%20de%20Calidad%20en%20Muestras%20de%20Carne.pdf

Buncic, S., Nychas, G.-J., Lee, M. R., Koutsoumanis, K., Hébraud, M., Desvaux, M., ... Antic, D. (2013). Microbial pathogen control in the beef chain: Recent research advances. Meat Science, 288-297.

Changhoon, So-Yeon, L., & Se-Wook, O. (2017). Shelf-life charts of beef according to level of bacterial contamination. LWT - Food Science and Technology. 50-57.

Cruz, E (2016). Calidad microbiologica de la carne de res a la venta, en los mercados de la Comarca Lagunera. Torreon, Coahuilca, Mexico.

Cruz, A L.(2007). Correlacion del método Kjeldahl con el método de conbustión Dumas autorizado para determinación de proteína en alimentos. Obtenido de http://repository.uaeh.edu.mx/bitstream/bitstream

DIGESA. (2008). NTS. N° 071- MINSA/DIGESA-V01. Lima, Perú.

Direccion General De Salud Ambiental – DIGESA. (2001). Manual de análisis microbiológico de alimentos. Lima, Perú.

Dirección Regional de Agricultura Amazonas. (2011). Plan Estratégico Regional Agrario de la Región Amazonas 2011 - 2021. Chachapoyas, Chachapoyas, Perú.

FAO. (2015). Macronutrientes y micronutrientes. Obtenido de http://www.fao.org/elearning/Course/NFSLBC/es/story_content/external_files/Macronutrientes%20y%20micronutrientes.pdf

FAO. (2015). Composicion de la carne. Obtenido de http://www.fao.org/ag/againfo/themes/es/me/at/backgr_composition.html

Fernández, C. (2013). Estandarización del método colorimétrico para la determinación del poder calorífico de los alimentos para la escuela de tecnología Química, Tesis. Obtenido de http://repositorio.utp.edu.co/dspace/bitstream/handle/11059/6719/66407F363.pdf?sequence=1

Galarza, E. (2012). Factores que definen la calidad de la carne. Obtenido de http://www.pbg.com.bo/index.php/espacio-tecnico/articulos/articulos-generales-menu/92-factores-que-definen-la-calidad-de-la-carne

Gallo, C., & Tadich, T. (2008). Bienestar animal y calidad de carne durante los manejos previos al faenamiento en bovinos. REDVET, IX(10B).

García, E. M., & Fernández, I. (2012). Determinación de la humedad de un alimento por un método gavimétrico indirecto pordesecación. Obtenido de https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/16339/Determinaci%C3%B3n%20de%20humedad.pdf?sequence=1&isAllowed=y

García, F. T. (2016). Manual de laboratorio del proyecto: Evaluación fisicoquímica y microbiológica de productos cárnicos y lácteos de origen animal ofertados en la Región Amazonas. Chachapoyas.

GeoDatos. (2018). GeoDatos. Obtenido de Coordenadas: https://www.geodatos.net/coordenas

Henchioni, M. M., McCarthy, M., & Resconi, V. C. (2017). Quality Atributes of Beef: A Systematic Review of Consumer Perspectives. Obtenido de http:/www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030917401730061X

Heredia, N., Dávila-Aviña, J. E., Solís, L., & García, S. (2014). Productos cárnicos: principales patógenos y estrategias no térmicas del control. Nacameh, 20-42. Obtenido de http://cbs.izt.uam.mx/nacameh/v8s1/Nacameh_v8s1_20-42Heredia-etal.pdf

Hernández, J., Aquino, J. L., & Ríos, F. G. (2013). Efecto del manejo pre-mortemen la calidad de la carne. Nacameh, 41-64. Obtenido de http://cbs.izt.uam.mx/nacameh/v7n2/Nacameh_v7n2_041_HdzBautista_etal.pdf

INEI. (2012). IV CENAGRO 2012. Obtenido de http://censos.inei.gob.pe/cenagro/tabulados/

Instituto de Salud pública. (2014). Determinacion de aminas biógenas (Histamina) Método HPLC. Chile. Obtenido de http://www.ispch.cl/sites/default/files/documento_tecnico/2012/03/ME-711.04-070%20(V3)%20Aminas%20Biogenas%20histamina.pdf

Jaramillo, Y., & Alvarez, L. A. (2015). Estrategias de crecimiento para la empresa mediana del sector carnico. Tolima, Colombia. Obtenido de http://intellectum.unisabana.edu.co/bitstream/handle/10818/18260/Yenifer%20Jaramillo%20Gaitan%20%20(tesis).pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., & Plevcova, J. (2015). Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergología el immunopathologia, 498-506. Obtenido de http://alergologoselsalvador.com/wp-content/uploads/2015/12/Histamina-Intoxicaci%C3%B3n-e-Intolerancia-a-la-Histamina.pdf

Larraín, R., & Bello, E. (2013). Composicion de cortes de carne bovina nacional. Chile. Obtenido de http://agronomia.uc.cl/proyectos/49-carne-bovina/file

Loayza, S. (2011). Control de la calidad de carne de bovino en el mercado municipal de la ciudad de las piñas provincia del El Oro. Loja, Ecuador.

Martínez-Chávez, L., Cabrera-Diaz, E., Pérez-Montaño, J. A., Garay-Martínez, L. E., Varela-Hernández, J. J., Castillo, A.,… Martínez-Gonzáles, N. E. (2015). Quantitative distribution of Salmonella spp. and Escherichia coli on beef. International Journal of Food Microbiology, 149-155.

Molina, J., & Uribarren, T. (2013). Infecciones por Shiguella Spp. Obtenido de http://200.11.218113/normativa/documentos/1Dise%C3%B1o/PLANIFICACI%C3%+93N%20DOCENTE%20DEL%20CURSO%202013/3TERCER%20IV/CL%C3%8DNICA%20INTEGRADA/SEMANA%201%20ENFERMEDADES%20INFECCIOSAS%20EDA/ARTICULOS.pdf

Molleda, M. M. (2016). Frecuencia de enterobacterias en queso fresco, carne molida y fresa en el mercado mayorista "La Parada". Lima, Perú. Obtenido de http://cybertesis.unmsm.edu.pe/bitstream/cybertesis/4645/1/Molleda_rm.pdf

Muchenje, V., Dzama, K., Chimonyo, M., Strydom, P., Hugo, A., & Raats, J. (2009). Some biochemical aspects pertaining to beef eating quality and consumer health: A review. Food Chen. (112),279-289.

Nogales, S., Bressan, M., Vaz, A., Delgado, J., & Camacho, M. (2011). Estudio Físico Químico de la carne de la raza bovina marismeña en diferentes sistemas de terminación. Archivos de Zootecnia, 453-456.

Nuñez, C. E. (2008). Extracciones con equipo soxhler. Obtenido de http:/www.cenunez.com.ar/archivos/39extraccinconequiposoxhlet.pdf

OMS. (2017). Histamina y otras aminas biogénicas. Obrenido de http://www.who.int/foodsafety/areas_work/chemical-risks/histamine/es

Puerta-García, A., & Mateos-Rodríguez, E. (2010). Enterobacterias. Medicine, 3426-3431. Obtenido de http://www.facmed.unam.mx/deptos/microbiologia/pdf/Emterobacterias _Medicine2010.pdf

Quezada, I. (2013), Maduración de la carne: Mejora sustancial de la carne. Chile. Obtenido de http://www.agrimundo.cl/wp-content/uploads/reporte_agrimundo_carnes_rojas.pdf

Quispe, W. F. (2014). Calidad microbiológica de la carne bovina comercializada en el cantón Buena Fé. Quevedo, Ecuador.

Reid, R., Fanning, S., Whyte, P., Kerry. J., Lindqvist, R., Yu, Z., & Bolton, D. (2017). The microbiology of beef carcasses and primals during chilling and. Food Microbiology, 50-57.

Rubio, M., Braña, D., Méndez, R. D., & Delgado, E (2013). Sistemas de produccion y calidad de carne bovina. Ajuchitlán, Querétaro, Mexico. Obtenido de http://www.sagarpa.gob.mx/ganaderia/Documents/MANUALES%20INIFAP/18.%20Sistemas%20de%20Produci%C3%B3n%20y%20Calidad%20DE%20Carne%20Bovina.pdf

SIAP, y FAOSTAT. (2012). Consumo cárnico a nivel mundial. Obrenido de http://www.alimentacion.enfasis.com/articulos/65628-consumo-carnico-nivel-mundial

USDA. (2011). Salmonella preguntas y respuestas. Obtenido de https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/fe5220a4-4568-4c33-b147-5c998750c381/Spanish_Salmonella_Preguntas_y_Repuestas.pdf?MOD=AJPERES

Published

2020-12-08

How to Cite

Pinedo, O., Olivares, O., & Rojas, D. (2020). Physicochemical and microbiological characteristics of beef offered in the Amazon region. Revista Científica Dékamu Agropec, 1(2), 42–53. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v1i2.36