Triad of agroecological tourism: Resources, supply and demand for sustainable development on the northern coast of Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v6i2.351Keywords:
Demand, tourism resources, sustainable tourism offerings, tourism planning, agro-ecological tourismAbstract
Agro-ecological tourism is presented as a driver of sustainable development in rural communities, but its implementation faces the challenge of a lack of alignment between resources, supply, and demand. This problem is particularly evident in La Unión de Atacames, Ecuador, where, despite its rich cultural heritage, there is a lack of comprehensive strategic planning. Therefore, the purpose of this study was to analyze how the interaction of these three components can strengthen this model of tourism. The research used a participatory methodology, divided into three phases: diagnosis, market study, and resource inventory. Data was collected from 129 key informants using techniques such as interviews and surveys. The findings revealed the presence of significant natural and cultural resources, as well as a clear interest from visitors. However, the study also found that the tourism offers are limited and the infrastructure inadequate. The main conclusion of the analysis is that the success of agro-ecological tourism in this area depends on the strategic alignment of its resources, supply, and demand. Consequently, it is recommended to formalize the infrastructure, diversify tourism products, and ensure strong institutional support to transform the community's potential into an economically viable and sustainable development model.
Downloads
References
Álvarez Román, J. M., & Muyulema Paña, A. G. (2025). Análisis de la demanda turística para la diversificación de la oferta en la comunidad de Atillo, Cantón Guamote, provincia de Chimborazo. http://dspace.unach.edu.ec/bitstream/51000/9982/1/Arias Donato%2C X.%282022%29 La no preferencia a la madre en el otorgamiento de la patria potestad y el interés superior del niño%2C en Derecho Comparado..pdf
Arellano Merino, J., López Ruiz, J., & León Ramírez, F. (2020). TURISMO AGROECOLÓGICO: POTENCIAL DESARROLLO EN ZONA RURAL DEL GUAYAS. DELOS Revista Desarrollo Local Sostenible, 13(36), 1–16. https://ojs.revistadelos.com/ojs/index.php/delos/article/view/673
Benseny, G. (2013). Sistema turístico: Subsistemas, dimensiones y conceptos transdisciplinarios. De La Teoría a La Práctica: Una Aplicación En Áreas Litorales. https://reservabiosferamarchiquita.blogspot.com/2017/09/capitulo-2-primera-parte-sistema.html
Cáceres Montilla, B. M., Fernáncez, A. J., & Valle Paredes, del, M. (2025). Huella turística agroecológica: inventario de los recursos etnogastronómicos de la parroquia Calderas, Barinas-Venezuela. Perspectiva Científica, 2(1), 10–33. https://doi.org/10.64385/LWFP3151
Casimiro Rodríhguez, C. L. (2022). Turismo agroecológico en cuba para el fortalecimiento de sistemas alimentarios locales y sostenibles. 30–34.
Castillo Castillo, B. A. (2023). El saber local de la comunidad Boca de Anaro hacia un turismo agroecológico sustentable. Revista de Investigación Cañetana, 2(1). https://doi.org/10.60091/ric.2023.v2n1.02
Díaz López, A., Montesino Pérez, A., Aldás Valdés, Y. M., & Hernández Flores, Y. (2025). Diseño de la oferta turística “Raíces entre Mogotes.” Ciencia & Turismo, 4(2), 67–85. https://doi.org/10.33262/ct.v4i2.63
Espinales Suarez, H. O., Orrala Icaza, M. I., Burgos Carpio, B. A., & Nieto Cañarte, C. A. (2025). Desafíos y oportunidades de la agroecología para el desarrollo socioeconómico rural en Ecuador: una revisión de los últimos cinco años. Revista Social Fronteriza, 5(2). https://doi.org/10.59814/resofro.2025.5(2)636
Fernández, A. J., Díaz de Montes de Oca, M. E., Cáceres Montilla, B. M., Chaparro Bermúdez, G., & Lares Jiménez, N. O. (2025). Ruta del pulmón vegetal: Identificación, caracterización y valoración de los recursos turísticos agroecológicos. Revista Científica Dékamu Agropec, 6(1), 54–66. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v6i1.333
Fernández Gutierrez, D., & Riverí Góngora, C. (2025). Acciones estratégicas para el desarrollo del turismo agroecológico en Santiago de Cuba. Observatorio de Las Ciencias Sociales En Iberoamérica, 6(2), 1–18. https://doi.org/10.51896/ocsi.v6i2.824
Fierro Mosquera, D. G., Valdés Alarcón, M. E., Reyes Pesantez, E. H., & Santacoloma Pérez, O. (2025). Ruta gastronómica y turística en la parroquia cangahua cantón Cayambe Ecuador. ULEAM Bahía Magazine (UBM), 6(11), 144–152. https://doi.org/10.56124/ubm.v6i11.016
Fontoura, L. M., Fogaça, I., Viana, J. P., Pinto, C. S. D. S., & Lima, G. S. (2024). Turismo e agroecología: um estudo de caso em Maricá (RJ).
Guanocunga Morocho, W. A. (2025). Promoción del turismo rural en la parroquia de San Joaquín cantón Cuenca:estrategias para potenciar la oferta y demanda sostenible.
Guzmán Álvarez, D. P., Rodríguez Espinosa, H., & Cerón-Muñoz, M. F. (2023). Lineamientos de planificación para el desarrollo agroecoturistico: caso de Jardín, Antioquia. Equidad y Desarrollo, 41, e1530. https://doi.org/10.19052/eq.vol1.iss41.9
Lares Jiménez, N. O., Fernández, A. J., Gutiérrez Mendoza, I. S., & Díaz de montes de Oca, M. E. (2025). Modelo metodológico participativo para el diseño de productos turísticos agroecológicos sostenibles en los llanos Barinas, Venezuela. Revista Ciencia y Tecnología El Higo, 15(1), 64–84. https://doi.org/10.5377/elhigo.v15i1.20565
Macias Mieles, E. A. (2025). Estudio de la demanda turística en las parroquias rurales la américa y el anegado y su aporte económico local. http://repositorio.unesum.edu.ec/bitstream/53000/3211/1/BRUNO ASTUDILLO-TESIS- Revisión Dra. Moran.pdf
Marrero Amador, D., Del Ville Serrano, G. J., León Reyes, Y., & Rojo Chaviano, M. L. (2025). Diseño de un producto turístico agroecológico en la finca Cinco Palmas. 24(1), 1–11.
Mc Carthy Azocar, N. G., Fernández, A. J., Paredes de Martinez, M. del V., & Cáceres Montilla, B. M. (2025). Hacia un plan de formación en turismo agroecológico con perspectiva de género: Cabañas Mamá Rosa. METANOIA: REVISTA DE CIENCIA, TECNOLOGÍA E INNOVACIÓN, 11(2), 215–238. https://doi.org/10.61154/metanoia.v11i2.4043
Morales Carrero, J. A. (2024). Una política pública para impulsar el turismo agroecológico. Hacia un cambio de paradigma. Reflexiones, desafíos y oportunidades. Wani, 81. https://doi.org/10.5377/wani.v1i81.19427
Paredes de Martínez, M. del V., Cáceres Montilla, B. M., & Fernández, A. J. (2023). Turismo agroecológico como modelo sostenible en las comunidades. Revista de Investigación Cañetana, 2(1). https://doi.org/10.60091/ric.2023.v2n1.03
Pincay Sánchez, C. M. (2025). Oferta turística rural en el recinto Santa Rosa, como estrategia de desarrollo del turismo en la localidad.
Pizarro de la Hoz, A. M., & Meñaca Guerrero, I. (2025). Turismo rural y su demanda: Una revisión bibliométrica para el fortalecimiento del conocimiento académico. Revista de Ciencias Sociales, XXXI. https://doi.org/10.31876/rcs.v31i2.43757
Prada Mendoza, A., Córdova García, Y., & Hernández Flores, Y. (2025). Propuesta de oferta turística: “Sabores y tradiciones de la tierra roja. Experiencia rural en Artemisa.” Ciencia & Turismo, 4(2), 86–104. https://doi.org/10.33262/ct.v4i2.64
Raez Guevara, L. R., & Evangelista Yzaguirre, L. A. (2021). Protección ambiental y demanda turística vista desde los operadores turísticos: El rol de la semiótica visual a través de las TICs en la selva central. 32(3), 167–186.
Rodrigues Ferreira, D. I., & Sánchez-Martín, J. M. (2022). The role of agricultural areas in epistemological debate on rural tourism, agritourism and agroecotourism. Revista de Geografia Norte Grande, 2022(81), 235–261. https://doi.org/10.4067/S0718-34022022000100235
Segura Rodriguez, A. D. C. (2025). Propuesta de turismo agroecológico para el desarrollo sostenible de la comunidad la Unión de Atacames, provincia de Esmeraldas, Ecuador, 2024.
Segura Rodríguez, A. del C., & José Fernández, A. (2025). Caracterización de los recursos naturales, culturales y productivos para el diseño de un producto turístico agroecológico de la Finca Jehová Shalom. El Periplo Sustentable, 48, 218–241. https://doi.org/10.36677/elperiplo.v0i48.25533
Torres Rodríguez, A. T., & Villegas Cárdenas, K. V. (2018). Propuesta de un circuito turístico agroecológico para la diversificación de la oferta de el manso boutique hostal, ubicado en la ciudad de Guayaquil.
Valencia, E. (2020). Análisis de la percepción turística de los habitantantes de la parroquia La Unión del Cantón Babahoyo para la implementación del turismo agroecológico. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/8060
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ana del Carmen Segura-Rodríguez, Alfonso José Fernández, Rene Nazareno-Ortiz, Gisselle Antonella Sánchez-Segura

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
- Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho publicación con la obra, simultáneamente licenciada bajo una licencia de Creative Commons CC By que permite a otros compartir el trabajo, pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Los autores pueden celebrar acuerdos contractuales adicionales separados para la distribución no exclusiva de la versión publicada de la obra de la revista (por ejemplo, publicarla en un repositorio institucional o publicarla en un libro), pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y anima a los autores a publicar su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su sitio web) antes y durante el proceso de presentación, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como una mayor citación del trabajo publicado (https://web-archive.southampton.ac.uk/opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html)








