Vegetal Lung Route: Identification, characterization and assessment of agroecological tourism resources

Authors

  • Alfonso José Fernández Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales Ezequiel Zamora image/svg+xml
  • María Eugenia Díaz de Montes de Oca Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales Ezequiel Zamora image/svg+xml
  • Betzaida Margarita Cáceres Montilla Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales Ezequiel Zamora image/svg+xml
  • Guillermina Chaparro Bermúdez Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales Ezequiel Zamora image/svg+xml
  • Nauddy Omar Lares Jiménez Universidad Nacional Experimental Francisco de Miranda image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v6i1.333

Keywords:

Agrotourism, biodiversity, ecotourism, natural resources, sustainability

Abstract

This study addresses the need for a sustainable tourism model that combines agroecology and cultural heritage in the Ezequiel Zamora Botanical Garden, Alto Barinas Parish, Barinas Municipality, Venezuela. The purpose is to identify, characterize, and value agroecological and heritage tourism resources to design a sustainable route that benefits visitors and the local community. A qualitative participatory approach was used, revealing a territory with agricultural, natural, and cultural potential, although the lack of infrastructure and limited community integration are key challenges to developing a sustainable tourism route. It is concluded that, to diversify the agroecological tourism offering and foster sustainable development, it is essential to empower the community, overcome limitations in participation, and strengthen tourism infrastructure, promoting a holistic approach that integrates socioeconomic benefits and heritage conservation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Asorey, G., Cicutti, B., Pardo, E., Sobrero Lagier, F., Uriarte, D., Erseting, L., & Rivero, A. (2022). Los paisajes culturales como Patrimonio Territorial, identificación de activos y Turismo sostenible en la Provincia de Santa Fe. Braz Dent J., 33(1), 1–12.

Buckley, R. C., & Underdahl, S. (2023). Tourism and Environment: Ecology, Management, Economics, Climate, Health, and Politics. Sustainability, 15(21), 15416. https://doi.org/10.3390/su152115416

Castillo Castillo, B. A. (2023). El saber local de la comunidad Boca de Anaro hacia un turismo agroecológico sustentable. Revista de Investigación Cañetana, 2(1). https://doi.org/10.60091/ric.2023.v2n1.02

Fernández, A. J. (2024a). Oportunidades de empleo verde: ruta turística agroecológica Finca El Coporo, una alternativa desde los asentamientos rurales. Turismo y Patrimonio, 22, 127–145. https://doi.org/10.24265/turpatrim.2024.n22.07

Fernández, A. J. (2024b). Patios productivos y turismo agroecológico: Una propuesta de rutas educativas en tiempo de pandemia. Revista Científica Vipicrea, 6.

Fernández, A. J. (2024c). Turismo agroecológico como emprendimiento sostenible desde los territorios rurales. Cooperativismo & Desarrollo, 32(129), 1–25. https://doi.org/https://doi.org/10.16925/2382-4220.2024.02.07

Fernández, A. J., Lares Jimenez, N. O., Gutiérrez Mendoza, I. S., & Díaz, M. E. (2025). Modelo metodológico participativo como herramienta en el diseño de producto turístico agroecológico. Avances: Cuba, 27(1), 1–12. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9966716&info=resumen&idioma=ENG

García Quevedo, K. M., & Mercado López, E. (2023). Percepción de los recursos turísticos-patrimoniales de un territorio. Habitantes, turistas y funcionarios del circuito “El alma de Don Vasco”, Pátzcuaro, México. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 21(2), 337–362. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2023.21.022

González, M., Blanco, M., Araujo, N., & Escarramán, A. (2019). Diseño y operación de productos agroturísticos. https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/8653/BVE20017778e.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Martin Astorga, E., Tamayo Caballero, R. L., Valdés Bencomo, Y. D., & Velasteguí López, L. E. (2024). Turismo y Encadenamientos productivos: rutas entrelazadas para el desarrollo de Malanje-Angola. Explorador Digital, 8(3), 142–163. https://doi.org/10.33262/exploradordigital.v8i3.3123

Mc Carthy Azocar, N. G., Fernández, A. J., Díaz de Montes de Oca, M. E., & Lares Jiménez, N. O. (2024). Rutas Turísticas Agroecológicas para el Desarrollo Rural Sustentable en Venezuela y Latinoamérica: Experiencia Significativa. Revista Critica Con Ciencia, 2(4), 1–18. https://doi.org/10.62871/revistacriticaconciencia.v2i4.357

Pacheco, G. J. A., Santibanez, I. R., & Pacheco, G. J. A. (2023). Dynamic capability and smart tourism route: review of the Don Vasco route in Michoacan, Mexico. Periplo Sustentable, 45, 316–341.

Páez Vives, N. M., Pérez Hernández, I., Gómez Pozo, Y., & del Pino Pérez, I. (2022). Gestión del patrimonio. Una alternativa para el desarrollo turístico sostenible en comunidades rurales mineras. Cooperativismo & Desarrollo, 10(2), 450–472.

Paredes de Martínez, M. del V., Cáceres Montilla, B. M., & Fernández, A. J. (2023). Turismo agroecológico como modelo sostenible en las comunidades. Revista de Investigación Cañetana, 2(1). https://doi.org/10.60091/ric.2023.v2n1.03

Pita Lino, A., Santos Moreira, V., Pibaque Pionce, M., & Toala Baque, G. (2021). Recursos culturales y naturales potencial de una ruta turística gastronómica. Revista Alfa, 5(15), 615–634. https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v5i15.143

Ramírez Hernández, O. I., & Jaramillo Jaramillo, R. (2020). Aprovechamiento de los recursos naturales en la comunidad El Peñón, Temascaltepec. Dimensiones Turísticas, 4(7), 125–150. https://doi.org/10.47557/CTID4910

Reyes Malavé, R. F. (2024). Fortalecimiento de la identidad local y valorización del patrimonio cultural de San José de Ancón como recurso turístico.

Robledo, J. (2004). Población de estudio y muestreo en la investigación epidemiológica. NURE Investigación, 1(10). http://www.nureinvestigacion.es/OJS/index.php/nure/article/view/205

Rodríguez Veiguela, Y., García Almaguer, D., Pons García, R. C., Tanda Díaz, J., & Pancorbo Sandoval, J. A. (2021). Matanzas. Revista San Gregorio, 1(46), 112–134. https://doi.org/10.2307/jj.13245881.8

Varisco, C. (2013). Capítulo 2. Sistema Turístico. Subsistemas, dimensiones y conceptos transdisciplinarios. In Portal de Promoción y Difusión Pública del conocimiento Académico y Científico.

Vélez Falcones, A. C., Vergara Cevallos, D. A., & Pérez Plaza, J. G. (2024). Una propuesta de modelo de gestión para el desarrollo del turismo agroecológico A proposal for a management model for the development of tourism agroecological Según la Organización Mundial del Turismo ( OMT , 1994 ), “ el turismo comprende su entorno hab. Revista Internacional de Turismo, Empresa y Territorio. https://doi.org/10.21071/riturem.v8i1.16321

Published

2025-06-27

How to Cite

Fernández, A. J., Díaz de Montes de Oca, M. E., Cáceres Montilla, B. M., Chaparro Bermúdez, G., & Lares Jiménez, N. O. (2025). Vegetal Lung Route: Identification, characterization and assessment of agroecological tourism resources. Revista Científica Dékamu Agropec, 6(1), 54–66. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v6i1.333