Stability of antioxidant activity leaf extract of <i>Guadua angustifolia</i> Kunth
DOI:
https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v1i1.24Keywords:
antioxidant capacity, Bamboo Guadua angustifolia KunthAbstract
Bamboo ( Guadua angustifolia Kunth) is a promising species of the tropics with great industrial potential, since all parts of the plant can be used. In addition to cane, leaves are a very important source of antioxidants. The objective of the investigation was to evaluate the stability of the antioxidant capacity of the leaf extract G. angustifolia during storage. For this, a complete 2A x 2B factorial design was executed, with three replicas, where A= type of container (transparent and amber glass container) and B = storage temperature (ambient temperature and 4th refrigeration). The antioxidant activity was measured as a response variable, measured in percent inhibition, using the DPPH technique, every three days for a month. Finding that the extract ofthe bamboo leaves was very stable, after 30 days 80% of antioxidant activity was found and can be stored at room temperature and in transparent containers without altering its antioxidant capacity.
Downloads
References
Arboleda, C., Jaramillo, F., & Palacio, H. (2012). Determinación del potencial antioxidante en extractos de vinagre Guadua angustifolia Kunth para aplicaciones alimenticias. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 17(4), 330-342. Obtenido de http://scielo.sld.cu/pdf/pla/vl7n4/pla05412.pdf
Castañeda, C. B., Ramos, L. E., & Ibáñez, V. L. (2008). Evaluación de la capacidad antioxidante de siete plantas medicinales peruanas. Horizonte Médico, 8(1 ), 56- 72. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/3716/371637117004.pdf
Durango, E. S., Gallardo, C., & Contreras,A. (2015). Estudios para el aprovechamiento potencial de hojas de Guadua angustifolia Kunth (Poaceae ), para el sector consmético. Revista Cubana de Farmacia, 49(3), 535-542. Obtenido de http://scielo.sld.cu
Hemández, A. (2008). Propuesta para el desarrollo de un nuevo aprovechamiento industrial de la Guadua angustifolia Kunth mediante la utilización de sus extractos vegetales. Tesis de Grado, Universidad Tecnológica de Pereira, Pereira. Obtenido de file:///G:/Users/CCOl031 OAD/Downloads/5 849H557.pdf
Moreno, P., Oliveira, D., Santos, F., Nunes, F., Bílek, T., & Grombone-Guaratini, M. T. (2018). Chemical composition and antimicrobial properties of the essential oils of two Guadua Kunth species (Poaceae-Bambusoideae). F acta Universitatis, 16(1 ), 7 5. Obtenido de http://casopisi.junis.ni.ac.rs/index.php/FUPhysChemTech/article/view/3926/2418
Mosquera, O.M., González, L. M., & Cortes, Y. J. (2015). Caracterización fitoquímica, determinación del contenido de lignina y la actividad antioxidante de los culmos de Guadua angustifolia Kunth. Revsita de la Facultad de Ciencias Básicas, 11(2), 124-135.doi:http://dx.doi.org/10.18359/rfcb.13 01
Valencia, M., Durango, S., Pinillos, J. F., Mejía,A., & Gallardo-Cabrera, C. (2011). Extracción de fracciones con actividad antioxidante en hojas de Guadua angustifolia Kunth. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 16( 4), 364- 373.0btenido de http://scielo.sld.cu/pdf/pla/vl6n4/pla084ll.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Revista Científica Dékamu Agropec
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
- Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho publicación con la obra, simultáneamente licenciada bajo una licencia de Creative Commons CC By que permite a otros compartir el trabajo, pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Los autores pueden celebrar acuerdos contractuales adicionales separados para la distribución no exclusiva de la versión publicada de la obra de la revista (por ejemplo, publicarla en un repositorio institucional o publicarla en un libro), pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y anima a los autores a publicar su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su sitio web) antes y durante el proceso de presentación, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como una mayor citación del trabajo publicado (https://web-archive.southampton.ac.uk/opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html)