Evaluation of agronomic variables and quality of sugarcane on different tillage practices

Authors

  • Ruy Vargas Díaz Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia/Centro de Investigación Tibaitatá, Mosquera/Cundinamarca CP 250047, Bogotá, Colombia
  • Juan Lesmes Suárez Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia/Centro de Investigación Tibaitatá, sede CIMPA, Barbosa/Santander CP 684511, Colombia
  • Viviana Varón Ramírez Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia/Centro de Investigación Tibaitatá, Mosquera/Cundinamarca CP 250047, Bogotá, Colombia
  • Ayda Barona Rodriguez Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia/Centro de Investigación Tibaitatá, sede CIMPA, Barbosa/Santander CP 684511, Colombia
  • Oscar Mendieta Menjura Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia/Centro de Investigación Tibaitatá, sede CIMPA, Barbosa/Santander CP 684511, Colombia
  • Clara Franco Florez Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia/Centro de Investigación Tibaitatá, Mosquera/Cundinamarca CP 250047, Bogotá, Colombia

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v4i2.198

Keywords:

Reduced tillage, conservation, sugar cane juices.

Abstract

Soil conservation practices are a strategy to mitigate the constant degradation that can occur when crops are established. It is of great importance to evaluate the effect that this type of practices can have on the development of sugarcane plants. The objective of the study was to evaluate agronomic variables (population and stem weight, plant height and stem diameter) and quality of sugarcane juices (pH, content of soluble solids, reducing sugars, sucrose and phosphorus content) for panela production. For this, a one-factor experiment with two treatments (reduced and conventional tillage systems) was established in an area of 4000 square meters in the municipality of Vélez (department of Santander-Colombia). No statistically significant differences were observed (p > 0.05) in the evaluated variables, indicating that the evaluated tillage treatments do not interfere with both the development of the crop and the quality of the juices for panela production.

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Published

2023-12-13

How to Cite

Vargas Díaz, R., Lesmes Suárez, J., Varón Ramírez, V., Barona Rodriguez, A., Mendieta Menjura, O., & Franco Florez, C. (2023). Evaluation of agronomic variables and quality of sugarcane on different tillage practices. Revista Científica Dékamu Agropec, 4(2), 48–55. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v4i2.198

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