Nutritional status and lifestyle habits in university students in the health field
DOI:
https://doi.org/10.55996/dekape.v2i2.336Keywords:
Lifestyles, public health, obesity, university studentsAbstract
Excessive malnutrition increases the risk of chronic diseases. Among university students, poor habits cause obesity. Social and personal interventions are needed to promote healthy lifestyles and prevent future risks. This study analyzes the association between nutritional status and lifestyle habits in health students. The study was quantitative, non-experimental, descriptive, and correlational, focusing on analyzing nutritional status and lifestyle habits. Participants were selected through random sampling. The BMI was used to assess nutritional status, and the FANTASTICO questionnaire was used for lifestyles. Anthropometric measurements followed ISAK protocols. Ethics were respected with informed consent and confidentiality. Data was analyzed using SPSS, applying descriptive and inferential tests. The sample of 328 health students showed a high prevalence of overweight (45.12%) and obesity (24.39%), with an average BMI of 26.07. Regarding lifestyle habits, the majority performed well (53.66%), with a mean of 69.58 points on the FANTASTICO scale. A moderate positive correlation was found between BMI and lifestyle (r=0.291), with significant differences between groups (ANOVA p=0.00015), indicating that better lifestyles are associated with a slightly higher BMI.
Downloads
References
Apaza-Ahumada, M. G., Valdivia-Barra, T. P., Huillca-Maldonado, H. R., Ticona-Arapa, H. C., Chambi-Condori, N., & Zela Payi, N. O. (2023). Estilos de Vida y su relación con el Índice de Masa Corporal en Estudiantes Universitarios de la zona altiplánica del Perú. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 43(4). https://doi.org/10.12873/434ticona
Brito Cruz, T. del J., Torres Zapata, Á. E., Acuña Lara, J. P., Castillo Ortega, S. E., & Zarrza-García, A. L. (2025). Alimentación y rendimiento académico: Un estudio en universitarios estudiantes de nutrición. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores. https://doi.org/10.46377/dilemas.v12i3.4647
Castro Galarza, C. R., García Huamaní, R., Ricra Echevarría, C. R., Fretel Quiroz, N. M., Inga Huayllani, G., & Álvarez Gamarra, L. K. (2023). Estilo de vida y estado nutricional en estudiantes de una universidad pública peruana. Revista Vive, 6(17), 482–490. https://doi.org/10.33996/revistavive.v6i17.239
Chávez-Mendoza, K. G., Camino-Belizario, M. A., Calle Rojas, C. M., Villalba-Condori, K. O., Vinelli-Arzubiaga, D., & Mejía, C. R. (2021). Asociación entre estado nutricional, estilo de vida y estrés académico en estudiantes universitarios: Un caso de estudio. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 41(4). https://doi.org/10.12873/414chavez-mendoza
Deossa, G., Segura, M., & Restrepo, L. (2021). Evaluación del estado nutricional y estilo de vida en universitarias de Nutrición y Dietética de Mexico y Colombia. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 1–7.
Espinoza Burgos, Á., Yaguachi Alarcón, R. A., Rosado Álvarez, M., Altamirano Morán, N., Nieve Arroyo, S., García Córdova, F., Peralta Machado, D., & Peralta Zúñiga, G. (2024). Estilos de vida de estudiantes universitarios: retorno de la virtualidad a la presencialidad. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 44(1). https://doi.org/10.12873/441yaguachi
García-García, J. A., Garza-Sanchez, R. I., & Cabello-Garza, M. L. (2022). Dimensiones de los estilos de vida saludable durante el confinamiento por COVID-19 en población mexicana. PROSPECTIVA. Revista de Trabajo Social e Intervención Social, 249–270. https://doi.org/10.25100/prts.v0i34.11671
Gil Ramos., J., Zamora Intriago, I. E., Moreira Vinces, R. Y., & Espinoza Lucas, M. R. (2020). Prevalencia del estado nutricional y estilos de vida de estudiantes de la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Ecuador. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores. https://doi.org/10.46377/dilemas.v35i1.2286
León-Govea, P., Uribe-Alvarado, I., & Argüello-Gutiérrez, C. (2024). ANÁLISIS DEL ESTILO DE VIDA Y ESTADO GENERAL DE SALUD DE ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Enfermería Investiga, 9(4), 4–14. https://doi.org/10.31243/ei.uta.v9i4.2655.2024
Pech Gómez, V. B., Barradas Castillo, M. del R., Cruz Bojórquez, R. M., Aranda González, I. I., & Lendechy Grajales, Á. C. (2022). Caracterización del estilo de vida y su relación con el Índice de Masa Corporal en estudiantes de la Licenciatura en Nutrición. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición, 21(2), 30–38. https://doi.org/10.29105/respyn21.2-4
Pérez Jaimes, A. K., Estrada Reyes, C. U., Cruz, T. del J., Acevedo, G. E., & Torres Zapata, Á. E. (2022). Asociación del índice de alimentación saludable con los estilos de aprendizaje en adultos de 20 a 40 años. Revista Universidad y Sociedad, 14(2), 503–508.
Rodríguez-Rosas, C., Zapata-Gerónimo, D., Acuña-Lara, J. P., Torres-Zapata, A. E., & Castillo Trejo, D. A. (2021). Prevalencia de obesidad de peso normal en estudiantes universitarios en Ciudad del Carmen, Campeche, México. Lecturas: Educación Física y Deportes, 25(274), 64–76. https://doi.org/10.46642/efd.v25i274.2345
Rodríguez Leyton, M., Parody Muñoz, A., Henríquez Coronado, C., Rodríguez Pérez, K. A., & Sánchez Majana, L. (2023). Lifestyles and diet related to nutritional status and DM2 risk in young women from two Colombian universities. Revista de La Facultad de Medicina Humana, 23(3), 7–14. https://doi.org/10.25176/RFMH.v23i3.5805
Romero, C. T., Calle, L., Vázquez Calle, A., Romero, L., & Ramírez Coronel, A. A. (2021). Estilos de vida y estado nutricional de los adolescentes. Pro Sciences: Revista de Producción, Ciencias e Investigación, 5(40), 272–283. https://doi.org/10.29018/issn.2588-1000vol5iss40.2021pp272-283
Torres-Zapata, A. E., Escalante García, Y., Rivera Domínguez, J., Solís Cardouwer, O. C., Guadarrama López, C. E., & Moguel Ceballos, J. E. (2018). Perfil nutricional en estudiantes de nuevo ingreso de la Licenciatura en Nutrición de la Universidad Autónoma del Carmen. Multidisciplinary Health Research, 2(3). https://doi.org/10.19136/mhr.a2n3.1945
Yaguachi Alarcón, R. A., Reyes López, M. F., & Poveda Loor, C. L. (2018). Influencia de estilos de vida en el estado nutricional de estudiantes universitarios. Perspectivas En Nutrición Humana, 20(2), 145–156. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n2a03

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Juan Eduardo Moguel Ceballos, Addy Leticia Zarza García, Margarita Zúñiga Juárez, Angela Torres Zapata, Ángel Esteban Torres Zapata

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.