Optimal rearing density in batteries for guinea pigs (Cavia porcellus L.) of the Peru breed in the growth phase under humid tropical conditions

Authors

  • Richard Christian Buleje Solis National Commission for Development and Life without Drugs, Peru
  • Medardo Diaz Cespedes Faculty of Zootechnics, National Agrarian University of La Selva, Peru
  • Reiner Pedro Gabriel Reátegui Faculty of Engineering, Amazonian National University of Madre de Dios, Peru

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v2i2.57

Keywords:

Breeding density, zootechnical parameters, growth phase, humid tropics

Abstract

The objective of this research was to evaluate the optimum density in the rearing of guinea pigs of the Peru breed in the growth phase, under humid tropical conditions. We used 200 guinea pigs (100 males and 100 females) weaned from the Peru breed at 30 days of age, distributed in a DBCA with 5 treatments (density = 8, 9, 10, 11 and 12 animals/0.96m2) and 4 replications, being sex the blocking effect, the significant difference between treatments was performed with Duncan's test (5%), in addition, the linear regression test was performed to determine the optimum density. In the zootechnical parameters, significant differences were observed (P<0.05); obtaining for weight gain, feed consumption and feed conversion the best result was evidenced in treatment T5 (D12) with 9.05g, 54.11g, 6.03 respectively. It was concluded that the best density for raising guinea pigs of the Peru breed in the growth phase under humid tropical conditions is 12 animals per 0.96 m2.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agustín, R. 1973. Efecto del área y densidad de crianza en el engorde de cuyes (4 a 13 semanas de edad). Tesis. Lima-Perú. Universidad Nacional Agraria La Molina. 36 p.

Cáceres, F., Jiménez, R., Ara, M., Huamán, H., & Huamán, A. (2004). Evaluación del espacio vital de cuyes criados en pozas. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 15(2), 100-112.

Caycedo, A. 1978. Utilización de forrajes hortalizas y concentrados en crecimiento acabado y periodo reproductivo de cuyes. Tesis. Bogotá-Colombia. Universidad Nacional de Colombia. p. 24

Chauca, L. 1997. Producción de cuyes. (Cavia porcellusL). Revista de investigación. Lima-Perú. Instituto nacional de innovación Agraria (INIA). 25p.

Chauca, D. 1995. Fisiología y medio ambiente. Guía Didáctica: Crianza de cuyes. Lima-Perú. Instituto nacional de innovación Agraria (INIA). 38 p

Chauca, L. 1994. Producción cuyes para carne. Guía Didáctica: Crianza de cuyes. Lima-Perú. Instituto nacional de innovación Agraria (INIA). 35p.

Chauca, L.; M. Zaldívar y j. Muscari. 1992. Efecto del Empadre Post-Parto y Post Destete sobre el Tamaño y Peso de la Camada al Nacimiento. Revista Interamericana de Ciencias Agrícolas. Lima-Perú 36p.

Cutipa, A. (2011) niveles crecientes de torta de sacha Inchi (Plukenetia voluvilis) precocida en la dieta peletizada, sobre el desempeño de cuyes de la línea Perú. Tesis. Tingo María-Perú Universidad Nacional Agraria de la Selva. 45p

Cvabodni, G. 2003. Espacio Vital. Revista de Investigación en cuyes. Lima-Perú. Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA). 46p.

De la Cruz, P. 2012. Inclusión de diferentes niveles de harina de hoja de eritrina (Erythrina fusca) en la alimentación de cuyes (Cavia porcellus)en la fase de crecimiento y acabado. Tesis. Tingo María-Perú. Universidad Nacional Agraria de la Selva. 74 p.

Díaz, c.; a. González; y. Rodríguez. 2002. Efecto del espacio vital sobre los indicadores productivos y de la canal de los cerdos. Disponible. Revista de Investigación Veterinaria del Perú. Lima-Perú. Universidad Nacional Mayor de San Marcos –UNMSM. 68 p.

Humala, A. 1971. Efecto de tres áreas mínimas de corral por animal sobre la velocidad de crecimiento en cuyes (Cavia porcellus). Tesis. Lima-Perú. Universidad Nacional Agraria La Molina (UNALM). 42 p.

Jiménez, r. y Huaman, A. 2010. Manejo de Reproductores Híbridos Especializados en producción de carne de cuyes. Manual práctico de cuyes. Huancayo-Perú. Universidad Nacional Mayor de San Marcos –UNMSM EE.IVITA-El Mantaro. 176 p.

Montesinos; J. 1972. Efecto del número de animales por grupo en el engorde de cuyes. Tesis. Lima-Perú. Universidad Nacional Agraria La Molina. 36p.

Muscari, j.; m. Zaldívar y l. Chauca. 1994. Evaluación del sistema de crianza de cuyes en jaulas y pozas. Investigación en cuyes. Lima. Perú. Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA). 117 p.

Ortiz-Oblitas, P., Florián-Alcántara, A., Estela-Manrique, J., Rivera-Jacinto, M., Hobán-Vergara, C., & Murga-Moreno, C. (2021). Caracterización de la crianza de cuyes en tres provincias de la Región Cajamarca, Perú. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 32(2), e20019-e20019.

Published

2022-03-17

How to Cite

Buleje Solis, R. C., Diaz Cespedes, M., & Gabriel Reátegui, R. P. (2022). Optimal rearing density in batteries for guinea pigs (Cavia porcellus L.) of the Peru breed in the growth phase under humid tropical conditions. Revista Científica Dékamu Agropec, 2(2), 28–35. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v2i2.57