Hypoglycemic effect of the leaves and flowers of Geranium ayavacense L. “pasuchaca” on glycemia in Rattus rattus var. albinus

Authors

  • Luis Felipe Gonzales Llontop National University Toribio Rodríguez de Mendoza of Amazonas
  • Mariel del Rocio Choton Calvo National University Toribio Rodríguez de Mendoza of Amazonas
  • Julio Roger Chico Ruiz National university of Trujillo

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v2i1.46

Keywords:

glucemia, Geranium ayavacense L., pasuchaca, glibenclamide

Abstract

The hypoglycemic effect of the leaves and flowers of Geranium ayavacense L. “pasuchaca” on glycemia in Rattus rattus var. albinus and was referent to glibenclamide in an rat model. The male rats used were 240 grams of average weight. 24 animals were estimated in 04 lots of 06 each, fasting them and hyperglycemia was induced at a dose of 2 g of kg / p.c. glucose via orogastric route. Animals were randomized into four batches. The first batch of rats received 0.9% physiological saline, the second batch was given glucose, the third batch took glucose plus pasuchaca while the fourth batch received glucose plus glibenclamide. The pasuchaca dose used was 400mg / Kg. Glycemia was assessed at 4 lots at 0 ", 30", 60 ", 90" and 120 minutes. There were significant differences in the glycemic averages between the lots analyzed and verified by ANOVA at 5% significance (p <0.05). In our experimental conditions, the dose given of an infusion of Geranium ayavacense L. “pasuchaca” at 400mg / Kg over the blood glucose of Rattus rattus var. albinus did  how a hypoglycemic effect.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luis Felipe Gonzales Llontop, National University Toribio Rodríguez de Mendoza of Amazonas

Associate professor of the Faculty of Education and Communication Sciences of the National University Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Doctor in Biomedical Sciences.

Mariel del Rocio Choton Calvo, National University Toribio Rodríguez de Mendoza of Amazonas

Associate professor of the Faculty of Education and Communication Sciences of the National University Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas.

Julio Roger Chico Ruiz, National university of Trujillo

Doctor, Prof. Principal, Faculty of Biological Sciences of the National University of Trujillo.

References

AmericanSocietyofHealth-SystemPharmacists. (2005). American Hospital Formulary Ser-vice (AHFS).Drug Information. 3005-3018.

Aranda, J., A. Ventura1., J. Villacrés., Mego R., H. Delgado. (2014). Efecto de los extractos de Geranium ayavacensew. (pasuchaca) sobre la glicemia en ratas con diabetes mellitus experi-mental. Rev. PerúMed. Exp.31(2):261-6.

Arango., R. Chinchay, B. Palomino. (2014). Efecto antioxidante e hipoglucemiante del extracto etanólico del Geranium ruiziihiertmij "pasu-chaca” administrado en ratas hiperglicémicas inducidas con aloxano. Tésis Bach. UNSLG. Ica. Perú.

AsociaciónMédicaMundial,DeclaraciónDeLa Amm Sobre El Uso De Animales En La Inves-tigación Biomédica,2016.

Bussmann, R., D. Sharon. (2015). Plantas medicina-les de los Andes y la Amazonía. Edit. Jardín Botánico de Misouri, Trujillo. Perú. Recupe-radode https://www.researchgate.net/publication/283355334 (5).

Cabrejos, C., M. Katherine., M. Ipanaqué., A. Vás-quez. (2017). Efecto glicemiante de Gera-niumayavacense“pasuchaca”sobreMus musculus(ratón) cepa balb/c con hiperglice-mia inducida con aloxano. Rev. Ciencia, Tec-nología y Humanidades8(1): 45 - 54.

Campuzano, M., Kennedy, M. (2016). Evaluación de la influencia del Extracto de Berdianasobre la glucemia y el peso en ratones normo e hiper-glucémicos. Rev. Medicina. 11(1): 93-96.

Carlos, L. (2018). Efecto normoglucemiante de la Glycine max(Soya) en ratas con hiperglice-miainducidapordextrosa.TésisBach. UNMSM. Lima.

Castillo, K. G. Fernández., L. Llahuilla., J. Magalla-nes., J. Montes., M., Quiñones., J., Tolentino., S. Vizconde. (2014). Efecto normoglicemian-te del extracto hidroalcohólico de Geranium uizii hieronen ratas inducidas con aloxano. Tésis Bach. UNFV. Lima. Perú.

Castillo, S. Colonia, S. (2015). “Efecto del extracto crudo de Morinda citrifoliaL. “noni” y Vitis viníferaL. “uva” sobre los niveles de glucosa en Rattus rattusvar. novergicus”. Tésis Bach. Universidad Nacional de Trujillo- Perú.

Crespo N; Rosales E; Gonzales R; N. Crespo J. Her-nández. (2003). Caracterización de la diabe-tes mellitus. Rev Cubana Med.19(4).

Dávila, G. (2015). “Evaluación del efecto hipogluce-miante de capsulas diab en ratas albinas Holt-zmanncondiabetesexperimental”.Tésis Bach. Iquitos, Perú.

Dávila, J. A., Espino. (2015). Evaluación de la activi-dadantioxidanteehipoglucemiantedel extracto acuoso de Geranium ruizii“pasuchaca” en Diabetes Mellitus inducida en Rattus rattusvar. albinus, Cajamarca – 2014. Tésis Bach. UPAGU. Perú.

ESSALUD. (2013). Efecto de los extractos de Tabe-buia obscura(tahuari negro) y Geranium ayavacense(pasuchaca) sobre la glicemia en ratascondiabetesmellitusexperimental. Lima. Perú.

Fernández, G. M. Quiñones. J. Tolentino, Y. Chambi. J. Ayme. P. Bonilla. (2014). Determinación estructuraldecompuestosfenólicosdel extracto hidroalcohólico de Geranium rukiihieron.Cienc.desarro. 18:7-12.

Global status. (2014). Geneva, World Health Organi-zation.

Gonzales, L. (2019). Evaluación del efecto de las hojas de Stachis arvensisL. “sucsacha” sobre el nivel de glicemia en Rattus rattusvar. albi-nus. Rev. Cient. UNTRM.2 (1): 37-44.

Gutiérrez, M. (2016). Efecto del extracto acuoso del Geranium dielsianumknuth (pasuchaca) en la hiperglucemia inducida experimentalmente con estreptozotocina, en Rattus norvegicus. Tésis Bach. Arequipa. Perú.

Herrera, O., R. Calderon1. Chinchay, R. E. Salazar. O. Estela, V. Arango,J. Arroyo, C. Contreras. (2015). Efecto hipoglucemiante del extracto etanólico de Geranium ruiziiHieron. (pasu-chaca) en la hiperglucemia inducida por alo-xano en ratas. An Fac med. 76(2):117-122.

Huamán, J. (2013). Acción del extracto de Oreganum vulgare``orégano ́ ́ sobre el nivel de glucemia en Rattus rattusvar. albinus ``rata ́ ́ en condi-ciones de laboratorio. Tesis Bach. Trujillo. Perú.

Isaza, G., Cristancho, L., Cruz. A., Castillo, H. (2006). Efectos de la Senna reticulataen la glicemia de ratones normoglicémicos e hiperglicémi-cos.MedicinaVeterinariayZootecnia. Colombia.

Organización Mundial de la Salud (OMS). Diabetes, 2017. Noviembre.

Reyes, V., J. Salcedo. (2017). Efecto del extracto crudo de frutos secos de Vaccinium corymbo-sum “arándano” sobre tolerancia a la glucosa oral en Rattus novergicusvariedad albinus. Tesis Bach. Trujillo. Perú. P:1.

Román, M., J. Llanos. (2012). Glicemia después de la ingesta de glucosa, disacáridos y polisacári-dos en ratas tratadas con Geranium weberba-weri“pasuchaca”. 32(2):6 -12.

Tortora C., P. Grawosky. (2016). Principios de Anato-mía y Fisiología. (12 ava. ed.). España. Médi-ca-panamericana.

Valdiviezo, M. (2018). Efecto del extracto hidroal-cohólicodeGeraniumdielsianumknuth sobre la glicemia en Rattus rattusvariedad albinus con diabetes mellitus inducida. Tésis Bach. UCV. Trujillo. Perú.

World Health Organization. (2014). Deaths by Cause, Age, Sex and Country, 2000-2012.Geneva, WHO, 2014.

Published

2021-09-07

How to Cite

Gonzales Llontop, L. F., Choton Calvo, M. del R., & Chico Ruiz, J. R. (2021). Hypoglycemic effect of the leaves and flowers of Geranium ayavacense L. “pasuchaca” on glycemia in Rattus rattus var. albinus. Revista Científica Dékamu Agropec, 2(1), 15–24. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v2i1.46