Coliforms in cremoladas sold in the city of Jaen, 2025

Authors

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v6i1.335

Keywords:

Enterobacteriaceae, Escherichia coli, poisoning, crushed ice, count

Abstract

In the province of Jaén, department of Cajamarca, temperatures can exceed 35 °C. Due to the intense heat, residents choose to consume cremoladas, made with ice, flavorings and/or pure fruit, and which are often not prepared with adequate care and sanitary measures. Given the high demand for these drinks, we were forced to conduct a descriptive, non-experimental study aimed at determining the presence of coliforms in cremoladas sold in the city of Jaén. 64 samples from different points of sale in the city of Jaén were evaluated. Two repetitions were made to count coliforms and Escherichia coli, homologating them with NTS No. 071 - MINSA/DIGESA-V. 01. Determinig that 87,5% of processed samples were positive for coliforms with a maximum count of 118x103 UFC/ml and a minimun of 1x101 UFC/ml, the presence of Escherichia coli was identitified in 37,5%, Entorobacter cloacae 23,5%, Citrobacter koseri 28,4%, and Shiguella sp. 70,6%, therefore, it is conclued thra the cremoladas are not suitable for human consumption according to NTS N° 071-MINSA/DIGESA-V.01

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alba L., J. R., Ramos G., F. G., & López F., B. C. (2021). Prevalencia de coliformes totales y Staphylococcus aureus en manipuladores de helados artesanales en Ancash, Perú. Ciencia e Investigación, 24(1), 23–29. https://doi.org/10.15381/ci.v24i1.19845

Albuja, A., Escobar, S., & Andueza, F. (2021). Calidad bacteriológica de la leche cruda bovina almacenada en el centro de acopio Mocha. Tungurahua. Ecuador. Siembra, 8(2).

Bahena García, M., Dominguez Valle, I., Escobar Campos, J. I., Flores Fernández, G. G., & García Mejía, C. D. (2016). Práctica N°7. Pruebas bioquímicas en microbiología.

Bocanegra Perez, D. R., & Merino Abad, E. P. (2022). Calidad bacteriológica en helados artesanales que se expenden en la ciudad de Jaén, 2021. http://repositorio.unj.edu.pe/bitstream/UNJ/481/1/TESIS DARWIN BOCANEGRA Y ERIKA MERINO.pdf

Borda Donaires, L. (2019). Calidad microbiológica del helado artesanal “muyuchi”, expendido en la provincia de Huamanga, Ayacucho 2019. https://repositorio.unsch.edu.pe/bitstream/UNSCH/4416/1/TESIS Far548_Bor.pdf

Ceferino Laguna, J. S., & Díaz Aquino, L. (2016). Evaluación del nivel de aceptabilidad de los helados de palta (Persea americana) con diferentes mezclas mezclas base en el mercado de la ciudad de huánuco.

Centro Nacional de Epidemiología Prevención y Control de Enfermedades. (2019). Reporte de enfermedades transmitidas por alimentos (ETA) en el Perú, 2019. Boletín Epidemiológico Del Perú - MINSA, 28(15), 382. https://www.dge.gob.pe/portal/docs/vigilancia/boletines/2019/15.pdf

Cervantes Játiva, M. P., & Hidalgo Almeida, A. M. (2019). Determinación de la presencia de Coliformes totales y Escherichia coli en helados de crema artesanales. http://scioteca.caf.com/bitstream/handle/123456789/1091/RED2017-Eng-8ene.pdf?sequence=12&isAllowed=y%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.regsciurbeco.2008.06.005%0Ahttps://www.researchgate.net/publication/305320484_SISTEM_PEMBETUNGAN_TERPUSAT_STRATEGI_MELESTARI

Da Silva, G. P., Macedo, R. C. B. da S., Santana, F. E. de O., Benevides, D. M. G., Costa, B. J. P., Rabelo, J. L. G., Mendonça, L. P. de, Bezerra, A. C. D. S., Silva, L. R. C. da, Nogueira, A. N., Lemos, J. F., & Soares, K. M. de P. (2021). Pesquisa de micro-organismos indicadores de qualidade higiênico-sanitária em sorvete expresso na Cidade de Mossoró, Rio Grande do Norte, Brasil. Research, Society and Development, 10(11), e345101119478. https://doi.org/10.33448/rsd-v10i11.19478

FAO, & WHO. (2024). Microbiological risk assessment of viruses in foods Part 1: Food attribution, analytical methods and indicators.

Martínez Sánchez, L. M., Hernández-Sarmiento, J. M., Jaramillo-Jaramillo, L. I., Villegas-Alzate, J. D., Álvarez-Hernández, L. F., Roldan-Tabares, M. D., Ruiz-Mejía, C., Calle-Estrada, M. C., & Ospina-Jiménez, M. C. (2020). La educación en salud como una importante estrategia de promoción y prevención. Archivos de Medicina (Manizales), 20(2), 490–504. https://doi.org/10.30554/archmed.20.2.3487.2020

Montesdeoca, R., & Piloso, K. (2020). Evaluación microbiológica y sensorial en helado tipo paleta con leche deslactosada y Stevia (Stevia rebaudiana, Bertoni) como componentes. Revista Ecuatoriana de Ciencia Animal, 4(2). https://orcid.org/0000-0001-6116-9975

OMS. (2015). Informe de la OMS señala que los niños menores de 5 años representan casi un tercio de las muertes por enfermedades de transmisión alimentaria. Who. https://www.who.int/es/news/item/03-12-2015-who-s-first-ever-global-estimates-of-foodborne-diseases-find-children-under-5-account-for-almost-one-third-of-deaths

Palomino-Vasquez, J., & Sialer-Espinoza, A. (2019). Propuesta de indicadores de calidad en un proceso productivo de cremoladas. https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/4045/ING_616.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Published

2025-06-27

How to Cite

Bravo Vasquez, J., Vallejos Guevara, C. R., & Montenegro Juárez, J. C. (2025). Coliforms in cremoladas sold in the city of Jaen, 2025. Revista Científica Dékamu Agropec, 6(1), 101–109. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v6i1.335