Fertirrigation for the cultivation of chili (Capsicum annuum) using a drip irrigation system in La Mana
DOI:
https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v5i2.290Keywords:
Fertirrigation, solutions, variables, yield, profitabilityAbstract
The research was carried out in the Recta de Vélez Sector, Cotopaxi Province, with the objective of applying fertigation in the cultivation of chili bell pepper (Capsicum annum) using a drip irrigation system; a DBCA design with Tukey at five percent confidence was used; with four treatments (mineral solutions), five replications; evaluating agronomic variables of great importance. As for the results, the mineral solution T1 at 120% obtained superior results in the variables plant height with a value of 85.14 cm, number of leaves with 140.25 units, number of flowers 6.65, equatorial diameter of the fruit with 1.57 cm and number of buds with 10. 90 units, In terms of stem diameter, the T2 mineral solution at 100% had the highest response, with a value of 1.16 cm; in terms of fruit weight, the T4 60% mineral solution obtained a weight of 75.75 g, fruit length of 12.73 cm, number of fruits with 9.30 units and an average yield of 1. 362.50 kg/ha. In the case of the economic analysis, the treatment with the 60% solution had a profitability of 35%, which means a production of 1,362.50 kg/ha, yielding a value of US$ 3,319.38 per hectare.
Downloads
References
Andrés Blas, J. A. (2014). Evaluación morfológica de dos especies de ají sometidas a estrés por déficit hídrico bajo condiciones e invernadero. In Ucv.
Balzarini, M., Gonzalez, L., Tablada, M., & Casanoves, F. (2008). Manual del Usuario InfoStat Software Estadístico. In Infostat (Vol. 53, Issue November 2015). https://repositorio.catie.ac.cr/bitstream/handle/11554/10346/Manual_INFOSTAT_2008.pdf?sequence=1
Cedeño, L., Carrera, C., & Jaimez, R. (2003). Pudrició basal del ají dulce por haematonectria haematococca en el Estado Mérida, Venezuela. Interciencia, 28(10), 590-592+563. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442003001000007&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Chicaiza Morales, B. (2022). Evaluación de tres dosis de fertirriego en el rendimiento del cultivo de ají jalapeño (Capsicum annuum L.) en invernadero. [Escuela Superior Politécnica de Chimborazo]. https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/6326083
Gallegos Cedillo, J. (2021). Mejora en el diseño de contenedores y sistemas de fertirrigación para incrementar la eficiencia de producción en cultivo sin suelo.
Gil-Marín, J. A., Montaño-Mata, N. J., & Plaza, R. (2012). Efecto del riego y la cobertura del suelo sobre la productividad de dos cultivares de ají dulce. Bioagro, 24(2), 143–148.
Gómez Guerrero, B. M., Payares Guerrero, J. E., Salazar Montoya, A., & Ariza Molina, F. M. (2021). Características agronómicas del pimentón (capsicum annuum L.) de 3 variedades en el municipio de Valledupar - Cesar. https://doi.org/10.22490/ECAPMA.4234
Intriago, D. N., & Valencia, E. V. (2023). Evaluación del efeco de cuatro bioestimulantes orgánicos sobre el crecimiento y producción del cultivo de ají jalapeño (Capsicum annuum var. annuum). In Repositorio Uta. http://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/6265
Jaraba Bracamonte, D. M., & Medina Orozco, L. J. (2002). Determinación de los requerimientos hídricos del cultivo de ají dulce capsicum annum a través del riego por goteo en el valle del sinú medio. Universidad de Sucre.
Lema Salazar, N. S. (2018). El ají, variedades, técnicas y usos aplicados a la cocina moderna ecuatoriana.
Lozano-Fernández, J., Orozco-Orozco, L. F., & Grisales-Vásquez, N. Y. (2022). Comportamiento agronómico de cultivares de pimentón (Capsicum annuum L.) cultivados en campo abierto y en condiciones protegidas. REVISTA TERRA LATINOAMERICANA, 40. https://doi.org/10.28940/terra.v40i0.1459
Pannunzio, A., Vilella, F., Texeira, P., & Premuzik, Z. (2011). Impacto de los sistemas de riego por goteo en arándanos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15(1), 03–08. https://doi.org/10.1590/S1415-43662011000100001
Saavedra, E. (2021). Evaluación del rendimiento productivo de tres variedades de ají con riego por goteo bajo tres láminas de riego en Vista Florida, Chiclayo.
Sánchez, C., Jaraba, D., Medina, J., Martínez de la Cruz, J., & Martínez, A. (2003). Requerimientos hidricos del ají dulce (Capsicum annum L.) bajo riego por goteo en el valle del sinú medio. Temas Agrarios, 8(1), 11–20. https://doi.org/10.21897/rta.v8i1.611
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Alex Salazar, Anderson Miranda, Kevin Flores
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
- Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho publicación con la obra, simultáneamente licenciada bajo una licencia de Creative Commons CC By que permite a otros compartir el trabajo, pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Los autores pueden celebrar acuerdos contractuales adicionales separados para la distribución no exclusiva de la versión publicada de la obra de la revista (por ejemplo, publicarla en un repositorio institucional o publicarla en un libro), pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y anima a los autores a publicar su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su sitio web) antes y durante el proceso de presentación, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como una mayor citación del trabajo publicado (https://web-archive.southampton.ac.uk/opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html)