Staphylococcus aureus isolated from cheeses sold in the city of Bagua, Amazonas

Authors

  • Karen Bustamante Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía – Bagua, Perú
  • Lizbeth Lingan Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía – Bagua, Perú
  • Julio Montenegro Universidad Nacional de Jaén, Perú

DOI:

https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v5i1.210

Keywords:

Staphylococcus aerus, Staphylococcus epidermidis, cheese, coagulase

Abstract

The objective of this work was to isolate Staphylococcus aureus from cheeses sold in the central market of the city of Bagua. This descriptive and non-experimental study was carried out in the "Natural Sciences Laboratory" of the Fabiola Salazar Leguía National Intercultural University of Bagua, 40 cheese samples were collected, requiring 100 g. which were sown on Salted Mannitol Agar and confirmed with the coagula test. Different types of cheese were evaluated: ground, processed, parmesan, Swiss and cut cheese. It was concluded that of 40 samples, 30% had Staphylococcus aureus confirmed with the coagulase test and 35% had Staphylococcus epidermidis, 20% of samples in ground cheese had Staphylococcus aureus and 5% in processed and Swiss cheeses. Likewise, 25% of Staphylococcus epidermidis was found in ground cheese and 5% in parmesan and cut cheeses. It can be concluded that the cheeses sold in the city of Bagua present poor handling and poor hygienic conditions in the production and in the sellers, being a risk to the health of the population.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aranda Rojas , Chiroque Yesquèn G, Dìaz Vega A, Rodrìguez Ascòn Y, Velàsquez Vidaurre L, Llenque Dìaz. Frequency of isolation of Staphylococcus aureusOxacillin resistant in artisanal cheeses sold in “La Union” market(Trujillo, Peru)May-July 2015. Rebiol. 2017;(2313-3171).

Arteaga R., Armenteros M., Colas M., Pérez M., Fimia R. 2021. Calidad sanitaria de la leche y quesos artesanales elaborados en la provincia de Manabí, Ecuador. Rev. prod. anim. vol.33 no.3 Camagüey sept.-dic. 2021 Epub 31-Dic-2021

Cedillos R. y Guerra J. (2012) Determinación de la mutirresistencia microbiana del Staphylococcus aureus, aislado a partir de diferentes fuentes que intervienen en la elaboracion del queso fresco artesanal proveiente de dos queseras. Tesis de licenciatura. San Salvador : Universidad de El Salvador ,

Curacachi Càrdenas NM. Frecuencia de Staphylococcus aureus en quesos de elaboraciòn artesanal, comercializados en Chupaca - 2020. Huancayo: Universidad Peruana Los Andes.

DIGESA. Norma Sanitaria que establece los Criterios Microbiológicos de Calidad Sanitaria e Inocuidad para los Alimentos y Bebidas de Consumo Humano. Lima, Perú: Dirección General de Salud Ambiental (Ministerio de Salud); 2008.

Ferrín Y., Guevara F., Andrade M., Macías F., López M. 2020. Evalución de la presencia de Staphylococcus aureus en queso fresco artesanal del mercado municipal del Cantón Junín de la provincia de Manabí.

Flores Y., Armenteros M., Riverón Y., Remón D., Martínez A. 2020. Evaluación de la calidad higiénico-sanitaria de los quesos frescos artesanales de la provincia Mayabeque, Cuba. Rev. Salud Anim. vol.42 no.2 La Habana mayo-ago. 2020 Epub 01-Ago-2020

Hernández R, Fernández-Collado C, Baptista P. Metodología de la Investigación. 4 ta ed. México: Editorial Mc Graw-Hill; 2006.

Instituto de Salud pública de Chile. Vigilancia de enterotoxinas en cepas de Staphylococcus aureus aisladas de alimentos. Santiago de Chile. Boletín ISP 2015; 5(1):17.

Luján D. y Valentín M. 2006. Evaluación de la presencia de Staphylococcus aureus en quesos frescos artesanales en tres distritos de de Lima - Perú. California Polytechnic State University ed. Instituto de Investigación Nutricional LdM, editor. Lima: RESPYN; 2006.

Macías E., López M., Peñarrieta C., Zambrano S. 2020. Evaluación de la presencia de Staphylococcus aureus en requesones artesanales en tres distritos de Manabí. Revista Alimentos Hoy -66. Vol 28, No 52.

Márquez G. 2012. Recuento de Staphylococcus aureus y detección de enterotoxinas estafilocócicas en queso blanco venezolano artesanal tipo “telita” expendido en mercados de la ciudad de Caracas José. Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 2012; 32:112-115

Nolivos M. Uso del cuajo vegetal (leche de higo verde- Ficus caria linnaeus) para la elaboración de queso fresco [Tesis]. Ecuador: Universidad Técnica de Ambato; 2011.

Ordoñez Pachar A, Parra Samaniego C. Identificaciòn de Staphylococcus aureus en quesos frescos artesanales expendidos en el mercado 12 de abril de la ciudad de Cuenca, periodo enero 2023. Proyecto de titulaciòn. Cuenca: Universidad Catòlica de Cuenca.

Organización Panamericana de la Salud. Sistema de Información Regional para la Vigilancia epidemiológica de las enfermedades transmitidas por alimentos. Instituto Panamericano de Protección de Alimentos y Zoonosis. Organización Panamericana de la salud; 2002 [citado: junio 2019]. Disponible en URL: http://www.panalimentos.org

Rivera Salazar, Mujica de Fernàndez I, Aranga Natera V, Navarro Ocando C, Zabala Dìaz I, Atencio Bracho. 2011. Staphylococcus aureus procedentes de quesos: susceptibilidad a antibiòticos y su relaciòn con plàsmidos. Revista cièntifica. 2011; XXI(202-210).

Rodas Pazmiño K, Pazmiño Gomez , Rodas Neira E, Cagua Montaño L, NuñezRodrìguez P, Coello Peralta R, et al. Presence of Staphylococcus aureus in cheese marketed in Milagro city, October - November 2013. Cumbres. 2016;(1390-9541).

Saltos J., Márquez Y., López A., Martínez J., Guerrero D. 2018. La implementación de procedimientos estandarizados en la prevención de enfermedades transmitidas por los alimentos. Conteo microbiológico del Staphylococcus aureus en quesos frescos. Rev.Med.Electrón. vol.40 no.2 Matanzas mar.-abr. 2018. versión On-line ISSN 1684-1824

Vargas N. Importancia de las enterotoxinas producidas por Stapylococcus aureus en alimentos: Diferentes métodos de detección e identificación [Tesis]. Costa Rica: Universidad de Costa Rica; 2015.

Villa K., Peralta K., Torres S. 2023. Identificación de Staphylococcus aureus en quesos expendidos en el mercado el Arenal Cuenca- Ecuador en el período marzo 2023. Anatomía Digital, 6(3.1), 6-18. https://doi.org/10.33262/anatomiadigital.v6i3.1.262.

Published

2024-06-22

How to Cite

Bustamante, K., Lingan, L., & Montenegro, J. (2024). Staphylococcus aureus isolated from cheeses sold in the city of Bagua, Amazonas. Dékamu Agropec Scientific Journal, 5(1), 53–61. https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v5i1.210