Efficiency of cages with bioclimatic chamber in backyard guinea pig (Cavia porcellus) breeding at family level
DOI:
https://doi.org/10.55996/dekamuagropec.v4i1.138Keywords:
Guinea pigs, bioclimatic chamber, temperatureAbstract
The objective of the research was to evaluate the efficiency of bioclimatic chamber cages in backyard guinea pig raising at the family level. It was installed under a randomized complete block design, with two treatments and 4 families (blocks) in the locality of Taquia, Chachapoyas. Cages of 1.0 x 1.5 m were built, and a bioclimatic chamber of 0.61 x 1.0 m was placed inside them. The conventional cages were placed in a backyard tendal, without wall protection. The average temperature with the bioclimatic chamber was 18.077ºC and the ambient temperature was 13.65ºC. It was found that the number of offspring per breeder showed a highly significant difference, carried out by the JCCB system, with an average of 3.51 offspring per breeder. This was similar to the average weight of the offspring at birth, which was higher in the JCCB system (154.66 g). Similarly, the weaning weight of the offspring at weaning was also 1.3 times higher than the conventional system. Calf mortality at birth, with the CCCB system reached 1.75 % and the conventional system 3.75 %. In this sense, the technical breeding system for guinea pigs could generate possibilities for the quality of life of many rural families in the Amazonregion.
Downloads
References
Ayala, M., & Carbone, C. (2020). II Jornada de Bienestar Animal, Facultad de Ciencias Veterinarias, UNLP. 13 de septiembre de 2019. Analecta Veterinaria, 40(1), 045-045. DOI: doi.org/10.24215/15142590e045
Caso Huamani, L. E. (2021). Efecto de los sistemas de alimentación y la cantidad de alimento sobre los parámetros productivos en cuyes (Cavia Porcellus) de recría. Tesis de posgrado, Universidad Nacional de Huancavelica. Repositorio institucional de la Universidad Nacional de Huancavelica: https://apirepositorio.unh.edu.pe/server/api/core/bitstreams/b4e296ed-cf00-4422-af18-42318454363b/content
Caycedo, A. (2000). Experiencias investigativas en la producción de cuyes. Universidad de Nariño. https://isbn.cloud/9789589479117/ experiencia – investigativas -en-la-producción-de-cuyes.
Chauca Chauca, C. E. (2021). Evaluación de parámetros zootécnicos de gazapos de cobayos en producción con la aplicación de gazaperas. Tesis de pregrado, Universidad Politécnica Salesiana-Ecuador. Repositorio de la Universidad Politécnica Salesiana: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/21486
Chauca Francia, L. (2020). Manual de crianza de cuyes. Instituto Nacional de Innovación Agraria-INIA. URI: http://repositorio.inia.gob.pe/handle/20.500.12955/1077
Chauca, L., Higaonna, R., & Muscari, J. (2009). Efecto del clima y alimentación sobre la productividad de los cuyes (Cavia porcellus). Agro Enfoque, 23, 33-39.
Chavez-Tapia, I., & Avilés-Esquivel, D. (2022). Caracterización del sistema de producción de cuyes del cantón Mocha, Ecuador. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 33(2). DOI: http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v33i2.22576
Chirinos O, Muro-Mesones K, Concha WÁ, Otiniano J, Quezada JC, Ríos V. 2008. Crianza y comercialización de cuy para el mercado limeño. Lima, Perú: Universidad ESAN, 192 p.
Cruz, D. J., Passuni Huayta, J., Corredor, F. A., & Pascual, M. (2021). Parámetros productivos y reproductivos de cuyes (Cavia porcellus) de las líneas Saños y Mantaro. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 32(3). DOI: http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v32i3.20397
Davidson G. (2012). Behaviour therapy. Br J Psychiatry 112: 211–212. DOI: 10.1192/bjp.112.483.211-a
Gil Quispe, A. (2019). Índices productivos de cuyes linea Peru (Cavia porcellus L.) en la Granja Comercial PROGRENSUR de la ciudad de Juliaca.Tesis de pregrado, Universidad Nacional del Altiplano. Repositorio institucional de la Universidad Nacional del Altiplano: http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/16936
Guamán Ramírez, M. A. (2015). Evaluación de dos rescciones tradicionales para la alimentación de cuyas mejoradas desde el destete hasta el inicio de la vida reproductiva, mediante la utilización de madrigueras en forma piramidal. Tesis de pregrado, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Repositorio Institucional de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/5265
Huaman Quispe, E. (2020). Caracterización del Sistema de Producción de Cuyes en Cuatro Distritos de la Provincia de Huancavelica. Tesis de pregrado, Universidad Nacional de Huancavelica. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional de Huancavelica: https://apirepositorio.unh.edu.pe/server/api/core/bitstreams/b0f4958e-0d4c-4f6e-88ef-71f080a09e61/content
Huamaní Romero, E. N. (2017). Engorde de cuyes en pozas y jaulas con piso emparrillado de plástico. Tesis de pregrado, Universidad Nacional Agraria La Molina. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional Agraria La Molina: https://hdl.handle.net/20.500.12996/3433
Iparraguirre Vàsquez, D. (2019). Efecto de raciones alimenticias forrajeras en el crecimiento-engorde de cuyes hembras y machos (Cavia porcellus L.) raza peruana en condiciones de Santa Rosa alto Yanajanca-Marañon-Huànuco-2018. Tesis de pregrado, Universidad Nacional Herminio Valdizán – Huánuco. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional Herminio Valdizán – Huánuco: https://hdl.handle.net/20.500.13080/5087
Kajjak Castañeda, N. (2015). Crianza tecnificada de cuyes. Instituto Nacional d Innovación Agraria. http://pgc-snia.inia.gob.pe:8080/jspui/bitstream/inia/144/1/Crianza_cuyes_2015.pdf
Macancela Quintuña, M. E. (2019). Evaluación de parámetros zootécnicos a distintas edades del destete en engorde de cobayos (Cavia porcellus). Tesis de pregrado, Universidad Nacional Politécnica Salesiana – Ecuador. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional Politécnica Salesiana – Ecuador: https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/17339
Mendoza, D. C., & Rojas, J. J. V. (2020). Adición de rastrojo de cocina en la alimentación del Cuy hembra (Cavia porcellus) línea Perú mejorada, en etapa de recría en Llojeta, La Paz. Revista Estudiantil Agro-Vet, 4(2), 530-534. https://agrovet.umsa.bo/index.php/AGV/article/view/33
Mondragón-Ancelmo, J., García-Hernández, P., Rojas-Sandoval, L. A., Domínguez Vara, I. A., Gómez-Tenorio, G., Rebollar-Rebollar, S. (2018). Caracterización de consumidores agroindustriales de carne de pequeños rumiantes en el Estado de México. Investigación y Ciencia de la Universidad Autónoma de Aguascalientes, 26(74), 17-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6463442
Muñoz, R. (2014). Bienestar animal: un reto en la producción pecuaria. Spei Domus, 10(20), 31-40. DOI: https://doi.org/10.16925/sp.v10i20.884
Pérez Eyzaguirre, E. A. (2017). Determinación de parámetros reproductivos en cuyes línea Perú en dos sistemas de crianza en el CE Pampa del Arco. Tesis de pregrado, Universidad Nacional de San Cristóbal de Huamanga. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional de San Cristóbal de Huamanga: http://repositorio.unsch.edu.pe/handle/UNSCH/2804
Robles Ayanome, Sandra. (2018). Crianza De Cuyes (Cavia Porsellus) a Nivel Familiar en la Zona de la Tamborada, Municipio De Cochabamba. Trabajo de diplomado, Universidad Mayor de San Simón. Repositorio Institucional de la Universidad Mayor de San Simón: http://hdl.handle.net/123456789/10007
Tello Gallegos, M. E. (2017). Análisis productivo, índice de conversión y mortalidad en cuyes durante la gestación y pre-destete manejados en pozas y jaulas. Tesis de pregrado, Universidad Politécnica Salesiana-Ecuador. Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica Salesiana-Ecuador: https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/15584
Trelles Velásquez, R. D. P. (2010). Evaluación de índices productivos en la crianza del cuy (Cavia porcellus) en las granjas del valle viejo de Tacna. Tesis de pregrado, Universidad Nacional Jorge Basadre de Grohmann. Repositorio institucional de la Universidad Nacional Jorge Basadre de Grohmann: http://repositorio.unjbg.edu.pe/handle/UNJBG/601
Valverde Ojeda, P. I. (2016). Evaluación de tres pastos de trópico húmedo en la alimentación de cuyes en la etapa crecimiento-engorde en un sistema de crianza piramidal. Tesis de pregrado, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Repositorio de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/5358.
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Dékamu Agropec Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
- Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho publicación con la obra, simultáneamente licenciada bajo una licencia de Creative Commons CC By que permite a otros compartir el trabajo, pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Los autores pueden celebrar acuerdos contractuales adicionales separados para la distribución no exclusiva de la versión publicada de la obra de la revista (por ejemplo, publicarla en un repositorio institucional o publicarla en un libro), pero citando la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y anima a los autores a publicar su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su sitio web) antes y durante el proceso de presentación, ya que puede conducir a intercambios productivos, así como una mayor citación del trabajo publicado (https://web-archive.southampton.ac.uk/opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html)